Räjäyttäjät: III (CD)

Suomalaisen triosoitannan kauneutta edusti 1990-luvun alussa kirjoittaneelle Kari Peitsamon Skootteri. Levyt  Groovers’ Paradise sekä Sergeant Rocker Rides Again että Are You Experienced? The Voodoo Collection jyräsivät tuolloin niin kotona kasettidekissä kuin automankassa, lähes päivittäin. Ja miksikäs eivät, sillä ne toimivat tänä päivänäkin oikein hyvin: bilejalka alkaa heti vipattamaan... ja yllättipä Kari Peitsamon Skootteri vielä kerran: vuonna 2008 julkaistulla levyllä Liskon Laki; meno ei häpeä yhtään lähes 20 vuotta tehdyille aiemmin mainituille levyille. Long Live KPS!

Mutta tähän vuosituhanteen ja -kymmeneen ja nykyhetkeen eli vuoteen 2022. Olen nyt kuullut livenä Räjäyttäjien keikan Vastavirralla ja usko triosoitannan kauneuteen heräsi uudelleen - olen nähnyt valon, taas! Miten voikaan sähkökitara, basso ja rummut kuulostaa näin jykevältä, iskevältä ja kauniin tymäkältä?! Ilmeisesti kun oikeat henkilökemiat kohtaavat, niin tulosta syntyy...?!

Räjäyttäjät: III on levy, jossa jokainen soittaja on päässyt ääneen omilla biiseillään. Ja yllättäen levy ei kuulosta sillisalaatilta, vaan erilaisuuksien kohtaamiselta yhteisellä tehtävällä ja Vastavirralla sen nimi oli: intiimi, tiukka keikka ja yleisö mukana. En tiennyt bändistä etukäteen muuta kuin kitaristin Jukka Nousiaisen nimen ja jotain hänen aiempia musiikillisiä tekemisiään Tampereella. Keikalla esiin nousivat myös basisti Mikko Siltanen ja rumpali Alex Reed. Kukaan ei ollut taustalla tai taustamuusikko, vaan tasavertainen kolmikko hoiteli settilistalta jokaisen tekemiä biisejä - totesin jälkeenpäin, kun lainasin ko. levyn kirjastosta lainaan ja kuuntelun lomassa tutustuin kansiteksteihin. Tämä trio täytyy nähdä toistekin ja suosittelen sitä muillekin :)

 

Erityismaininnat täytyy antaa erikseen:

Jukka Nousiaisen kitara- ja vahvistinsoundeista sekä pedaalien käytöstä; kaunista! 

Mikko Siltasen tekstit: Ryyppyliivi on kuin edesmenneen sanankäytön mestarisanoittajan Pekka Myllykosken kynästä - tarina on lyhyt ja koskettava, näinhän se tuppaa menemään... tai Vesimiehen aika, vanhan hipin sydän läikähti lämpöä täys heti kun hokasi livenä mistä nyt lauletaan ja levyn myötä tunne vain täydentyi...

Alex Reedin rumputyöskentelyä oli ilo seurata livenä; se tuli tanakasti ja kohdilleen. Triosoitannan kulmakivi.